A cikkhez

Scrabble szótár – mi ez és hogyan használjuk?

A Scrabble már a 90-es években nagy népszerűségnek örvendett. A velúr zsákból előkerülő betűkből a szavak kirakása élénk érzelmeket és váltott ki minden játékosból.

Azóta több évtized eltelt, de semmi sem változott. A Scrabble hatására számos hasonló játék született. Mi több, a társasjátékokon kívül az interneten megjelentek olyan eszközök, melyek segítségével igazi szómesterekké válhatunk. Többek között az online Scrabble szótárakra gondolunk itt. Mi ez, és hogyan használható? Nézzük meg!

Scrabble szótár – a játék története és az eszközről szóló információk

Talán mindenki tudja, mi a lényege a Scrabble játéknak. A játékot 1931-ben az akkor munkanélküli építész, Alfred Butts találta ki. Érdekesség, hogy ez a manapság igen népszerű, s a legszívesebben választott szójátékok egyike eleinte nem keltette fel a társasjáték gyártók figyelmét – túl unalmasnak tartották. Ezért a feltaláló saját garázsában gyártotta nyugdíjazott hivatalnok, James Burnot segítségével. Hetente kétszáz példány készült. Jelenleg ez az egyik legnépszerűbb szójáték a világon.

A Scrabble-t 2-4 személy játszhatja egyszerre. A betűket tartalmazó lapokat sorsolják (vannak közte betűk és egy pár, úgynevezett blank, azaz üres lap, melyek bármely betű helyett állhatnak, azaz joker funkciót töltenek be). A kapott betűket négyszögletű táblán használhatják fel a szóalkotásra. Mindegyik játékosnak egy már meglévő szóhoz kell kapcsolnia az általa felállított szót – vagyis legalább egy betűt onnan kell használjon keresztrejtvényszerűen. Az újabb, és újabb szavak kirakása utáni sikerérzet garantált!

Az évek múlásával és a technológiai fejlődéssel az interneten sok hasznos eszköz született, melyekkel tökéletesíthetők a szókirakó készségek. Ilyen például az online Scrabble szótár is. Ez egy okos és kezelésében nagyon egyszerű alkalmazás, mellyel leellenőrizhetjük, hogy az általunk kitalált szó tényleg elfogadható-e a játékban, és kaphatunk-e érte plusz pontokat. S ez még nem minden, amit kínál számunkra!

Hogy működik az online Scrabble szótár ?

Ha még nem ismeritek jól ezt a csodálatos eszközt, itt az ideje, hogy bepótoljátok a hiányosságokat! Főleg akkor, ha érdekes szójátékra készültök. A Scrabble szótár a hivatalos Scrabble szótáron alapul. A tartalma többször változott az évek során, és még mindig “élő” szervezet. A Scrabble szótárral, mely könnyedén elérhető az interneten, gyorsan megnézheti, hogy az alkotott szó plusz pontokat hoz-e majd, vagy pedig a többi játékos nem fogja elfogadni az adott szót. S ez még nem minden! A segítségével megnézhető, milyen szavakat rakhatók ki a rendelkezésre álló betűkből! Ez nemcsak óriási segítség, de önfejlesztő eszköz is egyben, egy remek lehetőség a szókincs bővítésére. Elengedhetetlen eszköz a Scrabble során.

A Scrabble szótár megfelelő segítség, ha az anyanyelvünkre koncentrálunk. A haladó játékosok, vagy az extra élményre vágyók kipróbálhatják az angol verziót! A Scrabble szótár kétféle módon hasznosítható – főként az elején az ismert játék új arcát fedezhetjük fel vele.

A Scrabble szótár (online eszköz) keresőként működik. Elég beírni a rendelkezésünkre álló betűkből alkotott szót, és ellenőrizni, hogy jár-e érte plusz pont. Egyszerűbb már nem is lehetne, ugye?

Scrabble szótár – hogyan használjuk?

Az általunk leírt alkalmazás nemcsak a Scrabble során lehet hasznos. Az alkalmazásnak köszönhetően bővíthetjük szókincsünket, megfelelő tréninget biztosíthatunk magunknak (akár társaság nélkül is), és a játékban megtett lépéseket is elemezhetjük.

A Scrabble szótárt úgy alkották meg, hogy megfeleljen a felhasználók elvárásainak. Attól függően, hogy melyik online szótár mellett döntünk, leellenőrizhetjük az általunk alkotott kifejezést, de használhatjuk a szoftver által generált tippeket is. Mi több – a találékony alkalmazás segítségével szűkíthetjük a keresést úgy, hogy adott betűre kezdődő szót találjunk, építhetjük be a játékba. Gond nélkül beállítható az alkotott szó hossza is. És bár ez bonyolultnak tűnik – a legjobbat a végére hagytuk!

Némelyik Scrabble szótár edző modullal rendelkezik. Ennek köszönhetően gondoskodhatunk a mindennapos tréningről anélkül, hogy a családtagjainkat vagy ismerőseinket kellene felkérnünk játékpartnerként. Ha ez nem lenne elég, a tanulás keretében nyomon követhetjük a játékunkban megtett lépéseket, és elemzés segítségével megállapíthatjuk, mennyi esélyünk volt arra, hogy tökéletes szót rakjunk ki, és mennyi pontot vesztettünk! Ez frusztráló lehet ugyan, de fejleszti is a készségeinket.

Scrabble szótár – összegzés

Fentebb részletesen ismertettük a Scrabble szótárt. Tudjuk már, hogy hasznos lesz a Scrabble játék, és más szóalkotáson alapuló játékok közben. Bár az online szótár használata egyszerű lehet, a funkciói egészen komplexek. Mit nyerünk vele?

  • Az adott betűk alapján alkotott néhány szót ajánl fel.
  • A szűrő segítségével az eredményeket meghatározott betűszámra korlátozhatjuk.
  • Megjelölhetjük, hogy milyen betűvel kezdődjön a keresett szó, és milyen betűk legyenek benne, hogy hozzákapcsolhassuk egy már kirakott szóhoz a játéktáblán.
  • Az online Scrabble szótárral korlátozások nélkül edzhetünk – bárhol, bármikor, segítségkérés nélkül is!
  • Az elemző segítségével leelemezhetők az előző játékok – lekövethetők a megtett lépések, levonhatók a megfelelő következtetések, melyek hozzásegítenek egy eredményesebb játékmenethez.
  • A Scrabble szótár egy remek eszköz azok számára, akik anyanyelven játszanak. Azonban dönthetünk az angol nyelvű app mellett is.
  • Segítségével könnyedén tanulhatunk új szavakat.
  • A Scrabble szótár nagyszerű segítség tanulók számára – játék közben gyakorolhatják a helyesírást – ez biztosan majd jól jön nemcsak iskolában hanem mindennapi életben is!

Az interneten található eszközök, általában a Scrabble Játékosok Hivatalos Szótárán alapulnak. Ennek köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy megbízható információkat kapunk, és az általunk alkotott szavak tényleg elfogadhatók. Készen álltok egy izgalmas és élménydús játékra?

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a más nyelvű Scrabble webhelyeket, amelyek érdekelhetik.

www.licznik-słów.pl

www.tricher-au-scrabble.net

www.wordlist.eu

www.aide-scrabble.fr

www.scrabblemania.pl

www.scrabblemania.fr

www.scrabblemania.de

www.scrabblemania.nl

www.scrabblemania.net

www.scrabblemania.it

www.scrabblemania.dk

www.scrabblemania.es