A cikkhez

Scrabble szótár – mi ez és hogyan használjuk?

A Scrabble már a 90-es években nagy népszerűségnek örvendett. A velúr zsákból előkerülő betűkből a szavak kirakása élénk érzelmeket és váltott ki minden játékosból.

Azóta több évtized eltelt, de semmi sem változott. A Scrabble hatására számos hasonló játék született. Mi több, a társasjátékokon kívül az interneten megjelentek olyan eszközök, melyek segítségével igazi szómesterekké válhatunk. Többek között az online Scrabble szótárakra gondolunk itt. Mi ez, és hogyan használható? Nézzük meg!

Scrabble szótár – a játék története és az eszközről szóló információk

Talán mindenki tudja, mi a lényege a Scrabble játéknak. A játékot 1931-ben az akkor munkanélküli építész, Alfred Butts találta ki. Érdekesség, hogy ez a manapság igen népszerű, s a legszívesebben választott szójátékok egyike eleinte nem keltette fel a társasjáték gyártók figyelmét – túl unalmasnak tartották. Ezért a feltaláló saját garázsában gyártotta nyugdíjazott hivatalnok, James Burnot segítségével. Hetente kétszáz példány készült. Jelenleg ez az egyik legnépszerűbb szójáték a világon.

A Scrabble-t 2-4 személy játszhatja egyszerre. A betűket tartalmazó lapokat sorsolják (vannak közte betűk és egy pár, úgynevezett blank, azaz üres lap, melyek bármely betű helyett állhatnak, azaz joker funkciót töltenek be). A kapott betűket négyszögletű táblán használhatják fel a szóalkotásra. Mindegyik játékosnak egy már meglévő szóhoz kell kapcsolnia az általa felállított szót – vagyis legalább egy betűt onnan kell használjon keresztrejtvényszerűen. Az újabb, és újabb szavak kirakása utáni sikerérzet garantált!

Az évek múlásával és a technológiai fejlődéssel az interneten sok hasznos eszköz született, melyekkel tökéletesíthetők a szókirakó készségek. Ilyen például az online Scrabble szótár is. Ez egy okos és kezelésében nagyon egyszerű alkalmazás, mellyel leellenőrizhetjük, hogy az általunk kitalált szó tényleg elfogadható-e a játékban, és kaphatunk-e érte plusz pontokat. S ez még nem minden, amit kínál számunkra!

Hogy működik az online Scrabble szótár ?

Ha még nem ismeritek jól ezt a csodálatos eszközt, itt az ideje, hogy bepótoljátok a hiányosságokat! Főleg akkor, ha érdekes szójátékra készültök. A Scrabble szótár a hivatalos Scrabble szótáron alapul. A tartalma többször változott az évek során, és még mindig “élő” szervezet. A Scrabble szótárral, mely könnyedén elérhető az interneten, gyorsan megnézheti, hogy az alkotott szó plusz pontokat hoz-e majd, vagy pedig a többi játékos nem fogja elfogadni az adott szót. S ez még nem minden! A segítségével megnézhető, milyen szavakat rakhatók ki a rendelkezésre álló betűkből! Ez nemcsak óriási segítség, de önfejlesztő eszköz is egyben, egy remek lehetőség a szókincs bővítésére. Elengedhetetlen eszköz a Scrabble során.

A Scrabble szótár megfelelő segítség, ha az anyanyelvünkre koncentrálunk. A haladó játékosok, vagy az extra élményre vágyók kipróbálhatják az angol verziót! A Scrabble szótár kétféle módon hasznosítható – főként az elején az ismert játék új arcát fedezhetjük fel vele.

A Scrabble szótár (online eszköz) keresőként működik. Elég beírni a rendelkezésünkre álló betűkből alkotott szót, és ellenőrizni, hogy jár-e érte plusz pont. Egyszerűbb már nem is lehetne, ugye?

Scrabble szótár – hogyan használjuk?

Az általunk leírt alkalmazás nemcsak a Scrabble során lehet hasznos. Az alkalmazásnak köszönhetően bővíthetjük szókincsünket, megfelelő tréninget biztosíthatunk magunknak (akár társaság nélkül is), és a játékban megtett lépéseket is elemezhetjük.

A Scrabble szótárt úgy alkották meg, hogy megfeleljen a felhasználók elvárásainak. Attól függően, hogy melyik online szótár mellett döntünk, leellenőrizhetjük az általunk alkotott kifejezést, de használhatjuk a szoftver által generált tippeket is. Mi több – a találékony alkalmazás segítségével szűkíthetjük a keresést úgy, hogy adott betűre kezdődő szót találjunk, építhetjük be a játékba. Gond nélkül beállítható az alkotott szó hossza is. És bár ez bonyolultnak tűnik – a legjobbat a végére hagytuk!

Némelyik Scrabble szótár edző modullal rendelkezik. Ennek köszönhetően gondoskodhatunk a mindennapos tréningről anélkül, hogy a családtagjainkat vagy ismerőseinket kellene felkérnünk játékpartnerként. Ha ez nem lenne elég, a tanulás keretében nyomon követhetjük a játékunkban megtett lépéseket, és elemzés segítségével megállapíthatjuk, mennyi esélyünk volt arra, hogy tökéletes szót rakjunk ki, és mennyi pontot vesztettünk! Ez frusztráló lehet ugyan, de fejleszti is a készségeinket.

Scrabble szótár – összegzés

Fentebb részletesen ismertettük a Scrabble szótárt. Tudjuk már, hogy hasznos lesz a Scrabble játék, és más szóalkotáson alapuló játékok közben. Bár az online szótár használata egyszerű lehet, a funkciói egészen komplexek. Mit nyerünk vele?

  • Az adott betűk alapján alkotott néhány szót ajánl fel.
  • A szűrő segítségével az eredményeket meghatározott betűszámra korlátozhatjuk.
  • Megjelölhetjük, hogy milyen betűvel kezdődjön a keresett szó, és milyen betűk legyenek benne, hogy hozzákapcsolhassuk egy már kirakott szóhoz a játéktáblán.
  • Az online Scrabble szótárral korlátozások nélkül edzhetünk – bárhol, bármikor, segítségkérés nélkül is!
  • Az elemző segítségével leelemezhetők az előző játékok – lekövethetők a megtett lépések, levonhatók a megfelelő következtetések, melyek hozzásegítenek egy eredményesebb játékmenethez.
  • A Scrabble szótár egy remek eszköz azok számára, akik anyanyelven játszanak. Azonban dönthetünk az angol nyelvű app mellett is.
  • Segítségével könnyedén tanulhatunk új szavakat.
  • A Scrabble szótár nagyszerű segítség tanulók számára – játék közben gyakorolhatják a helyesírást – ez biztosan majd jól jön nemcsak iskolában hanem mindennapi életben is!

Az interneten található eszközök, általában a Scrabble Játékosok Hivatalos Szótárán alapulnak. Ennek köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy megbízható információkat kapunk, és az általunk alkotott szavak tényleg elfogadhatók. Készen álltok egy izgalmas és élménydús játékra?