A cikkhez

Mi a titka a Scrabble betűkön található pontoknak?

Honnan jöttek a Scrabble betűinek pontjai? A nyelv leggyakoribb és legkevésbé elterjedt betűi. Scrabble pontozás alapjai.

Mindenki, még a legkezdőbb Scrabble-játékos is, tisztában van azzal, hogy a különböző betűknek különböző pontértéke van. Jutalmazunk egyesek használatáért, mások kismértékben befolyásolják eredményünket. Azonban nem mindenki ismeri, hogy ezek a különbségek miből fakadnak. Honnan jöttek a Scrabble levél pontszámai?

A nyelvelemzés a Scrabble alapja

A Scrabble mint szójáték az emberek által a beszédben és az írott szövegekben használt természetes nyelvre épül. Így elemzések és törvények is alá vannak vetve a természetes nyelv számára.

A nyelv elemzése az egyes betűk előfordulásának gyakorisága szempontjából természetesen sokkal régebbi, mint maga a Scrabble. Eredete Kr. U. 800-ra datálható. Al-Kindi arab matematikus ezután a rejtjelek megszakításának módszerein dolgozott a nyelv betűinek gyakorisága alapján.

Annak tanulmányozása, hogy az egyes levelek milyen gyakran jelennek meg az írott szövegekben, a nyomtatás megjelenésével a 15. században kapott jelentőséget. Ennek köszönhetően a nyomtatók megbecsülhették a szövegek elkészítéséhez szükséges egyedi betűtípusok számát.

Ritkább levél – több pont

Ezek a tanulmányok és megfigyelések képezték a Scrabble pontozás alapját. Egy egyszerű szabály áll mögötte – minél gyakrabban jelenik meg egy betű egy nyelvben, annál több szót tud alkotni. Ez megkönnyíti a Scrabble lejátszó használatát. A verseny diverzifikálása és akadályozása érdekében a Scrabble magasabb pontszámot kap a “nehezebb” leveleken, és megköveteli a játékostól, hogy találjon ki kevésbé gyakori szavakat.

Különleges eset itt az ún A “Blank” egy üres Scrabble blokk. Bármely betűt helyettesíthet a lejátszó számára, így a legegyszerűbb használni. Pontértéke tehát egyenlő 0-val.

Különböző nyelv – különböző pontszámok

Annak ismerete, hogy az egyes betűk pontozása a Scrabble-ben attól függ, hogy milyen gyakran fordulnak elő a nyelvben, természetes következtetéshez vezet. Nyelvenként változnia kell. Arra számítunk, hogy a szavak betűinek gyakorisága eltér az angol, a német vagy a lengyel esetében.

Ez az, és ezért a Scrabble különböző nyelveken érhető el. Míg ez csak egy táblából és olyan betűkből áll, amelyekről úgy gondolja, hogy alkalmasak a szavak elrendezésére különböző nyelveken, a Scrabble nem megfelelő nyelvi változatban történő lejátszásának nem sok értelme lehet.

Összehasonlításképpen: a “K” betű jó. Lengyelül viszonylag gyakran fordul elő, ezért pontértéke csak 2. Ugyanakkor az angolban más, ahol sokkal kisebb szavakban fordul elő. Így az angol Scrabble játékával a “K” betű használatáért akár 5 pontot is kapunk.

Több pont – kevesebb betű van a készletben

Ez újabb következményt vet fel. A nyelvben kevésbé elterjedt, ezért magasabb pontszámú betűk szintén kevésbé szerepelnek a Scrabble csempékben. Ezért az említett “K” háromszor van jelen a játék lengyel változatában, míg az angol változatban csak egy blokkot találunk ezzel a betűvel.

Ha a Scrabble-t nem a megfelelő nyelven játsszuk, akkor nemcsak elrontjuk a pontszámot, hanem a szavak elrendezését is jelentősen megnehezíthetjük. Egyszerűen elfogy nekik a levelük.