A cikkhez

6 hibát, amelyet egy Scrabble-játékosnak el kell kerülnie

Minden Scrabblistnek először kell lennie. Leggyakrabban ez nem könnyű – a tapasztaltabb ellenféllel szembeni győzelem esélye kicsi. Ez azonban nem jelenti azt, hogy el kell csüggednie. A sikerhez vezető út hosszú, de a játék következő titkainak megismerése annyira szórakoztató, hogy mindenképpen érdemes követni! Bár valódi ellenféllel játszani nem lehet, érdemes megismerkedni néhány tapasztaltabb játékos által megismételt tippel. Talán nem engedik meg, hogy elkerülje néhány kezdeti kudarcot, de kissé megkönnyíti a szavak elrendezését a betűkből, akár Scrabble-ben, akár Literaks-ban, vagy bármilyen más szójátékban. Készen áll a 6 leggyakoribb hibára, amelyet nem csak a kezdők követnek el? Itt van a listánk!

1. Ne tegyen egyszerű igéket a tábla közepére

A beszéd minden része közül a táblák hozzáadásának legegyszerűbb módja az igék. Ha a tábla közepére teszi a “csinál” szót, ne feledje, hogy ellenfelünk könnyen betűket adhat hozzá. Rengeteg lehetőség van! Hozzáadhatja az előtagokat elöl – z, után, w, te, roz, po, passz, ob, stb. A végén az egyes időkre, módokra, fajtákra és számokra jellemző végződések. Tehát a “csinálás” -ból gyorsan válhat “akarat”, “kész”, “kész”, “megtenné”, “működött volna”, “működött volna”. A Scrabble-ben pedig jobban jár az, aki új betűket ad egy meglévő szóhoz. Ezért a legbiztonságosabb elrendezni azokat a szavakat, amelyeket nehéz egyeztetni a következő betűkkel (a határozószók itt remekül működnek: csúnya, savanyú, örömteli stb.). És ha valóban ki akarja próbálni az igék használatát, győződjön meg arról, hogy a szó legalább egyik oldalán nincs lehetőség további betűk hozzáadására – legyen szó a már kialakult szavakról vagy a tábla szélének közelségéről.

2. Ne kockáztasson olyan szavakkal, amelyeket nem ismer

Sok mindent el lehet érni azzal, ha meglepjük ellenfelünket egy olyan szóval, amelyet nem ismer. Ez nagyon jó lépés, mert nemcsak félni fog egy lapkát, nem biztos a szó változatosságában, hanem ha úgy dönt, hogy ellenőriz, akkor elveszíti a sort. Csak abban kell lennie, hogy a szó szerepeljen az elfogadható listán. És ez nem tartalmaz néhány meglehetősen népszerű, úgy tűnik, szavakat. És ha kiderül, hogy nem szerepel az adatbázisban, akár élő játékban, akár Literaki-ban, akkor el kell távolítania a lapokat a tábláról. Nem csak a forgalmat veszíti el, hanem azt is, hogy meg kell változtatnia a stratégiáját. És ez sokkal nehezebbé teheti a győzelmet!

3. Ne hagyd, hogy ellenfeled háromszoros bónuszokat használjon

A három betűs bónuszok a legfinomabb falatok a táblán. Ezek használata eldöntheti a játék sorsát. Még egy ilyen egyszerű, ilyen “rossz” szó is, amely egy ilyen mezőre kerül, akár 36 pontot is hozhat a játékosnak! Ezért az alapszabály az, hogy ne engedjük az ellenfélnek ezeket használni, vagy legalábbis olyan mértékben korlátozzuk, hogy végül csak “két betűvel” kell megelégednie. Még jobb, ha maga intézi el – még akkor is, ha nem látja a bónusz hatékony felhasználásának lehetőségét, jobb, ha 10 pontot szerez, mint ha hagyja, hogy ellenfele 150-et kapjon.

4. Ne írjon hosszú, de kevés értelmű szavakat

Természetesen az anagrammák készítésének képessége rendkívül hasznos a Scrabble and Letters-ben. Csak néha a hosszú szavak nincsenek olyan jól megszerezve. Fontos, hogy bónuszok alapján rendezhetők legyenek – legyen szó szó vagy szó. Emlékeztetni kell arra is, hogy az ellenfél könnyebben illesztheti lapjait hosszabb szavakhoz. A legjobb Scrabblers ötbetűs szavakat hoz létre 100 pont felett. És ez egy nagyon hatékony taktika!

5. Ne próbáljon minél több lapot használni

A kezdő kaparók megpróbálnak azonnal megszabadulni a lehető legtöbb laptól. És ez hiba – végül is a játék nem arról szól, hogy a lehető leggyorsabban befejezzük, hanem arról, hogy minél több pontot szerezzünk. És néha nem lehet túl sok mindent összegyűjteni egyszerre. Tehát néha érdemes későbbre elmenteni a leghasznosabb betűket. Vagy cserélje ki őket. Mert igen – a profi játékosok játékaiban, akár a hagyományos Scrabble-játékokban, akár a Literaks-on online, nagyon gyakran cserélnek levelet. És ha tanulsz, az a legjobbaktól származik, igaz?

6. Ne pótolja azonnal a veszteségeket

Még akkor is, ha elméletileg több képessége van, mint riválisának, korántsem biztos, hogy azonnal pontelőnybe kerül. Nagyon gyakran a játék korai szakaszában egyszerűen a szerencse határozza meg, hogy hány pontot kapsz. Érdemes azonban türelmesnek lenni – a játékszabályokat úgy alakítottuk ki, hogy a véletlennek végső soron kevés jelentősége legyen. Nagyon valószínű, hogy a sors előbb-utóbb rámosolyog. És ha nem, akkor mindig újra játszhat. És egyre több és több! Mert a Scrabble soha nem lehet túl sok!